Blog

Advies bij het Overnemen van een Tandartspraktijk

Wij helpen u bij de overname van een praktijk

Advies bij het Overnemen van een Tandartspraktijk

Het overnemen van een tandartspraktijk is een grote stap. Om deze reden is het verstandig om hierbij niet over één nacht ijs te gaan. Vanzelfsprekend zijn er de financiële stappen, maar er zijn ook risico’s die u wilt (of moet) afdekken. Daarnaast is het van belang dat u heeft nagedacht over een goed ondernemingsplan en dat u zich goed bewust bent van wat u koopt.

Dit gaat niet alleen over de locatie en de inrichting van de praktijk. Dit betreft ook de patiënten bestanden en het personeel. Zijn er misschien nog mogelijke claims die de praktijk kunnen treffen, zijn er voldoende groeimogelijkheden en hoe zit het met de concurrentie.
En heeft u ook nagedacht over uw persoonlijke situatie. Want een praktijkovername heeft niet alleen gevolgen voor u maar ook voor uw eventuele partner. Denk bijvoorbeeld aan de persoonlijke borgstelling die veel financiële instellingen zullen verlangen.

Er is dus een heel aantal zaken om over na te denken en om te regelen. Het goede nieuws is dat u door bijstand van de juiste adviseur, erop kunt vertrouwen dat al deze zaken worden geregeld.

Wij bieden onze relaties die wij bijstaan tijdens het overnemen van een tandartspraktijk dan ook niet alleen financieel advies maar een volledige ondersteuning, van a tot z, in de gehele overname. Onze adviseurs kennen de markt en de marktpartijen. Hierdoor gaan er voor u meer deuren open dan wanneer u zelf zaken probeert te regelen.

Wij willen u graag meer vertellen over de ondersteuning die wij u kunnen bieden wanneer u al van plan bent een tandartspraktijk over te nemen of wanneer u op zoek bent naar een geschikte praktijk om over te nemen.

Welke Financiële zaken staan u te wachten bij een Tandartspraktijk Overname?

Eigenlijk zijn er twee kanten aan deze medaille. Aan de ene kant persoonlijke financiën/uw financiën als ondernemer. U moet vanzelfsprekend de lasten van de lening kunnen dragen.

Ten tweede wilt u een praktijk overnemen die financieel gezond is. Dit betekent dat niet alleen uw eigen financiën van belang zijn, maar dat u ook moet kijken naar balans en winst/verliesrekening van de overnamepraktijk.

U zult zelf moeten aantonen dat u kredietwaardig bent om de overname te kunnen financieren bij een bank. Zowel uw persoonlijke financiën als die van uw eventuele onderneming zijn hierbij van belang. Het komt vaak voor dat een bank wilt dat u persoonlijke mee tekent en dus privé ook aansprakelijk bent voor de lening. Dit kan ook gevolgen hebben voor uw eventuele partner. Wij kunnen u adviseren in de voor u meest aantrekkelijk keuze in een dergelijke situatie.

De stukken die u ontvangt van de verkopende partij bij het zogeheten “in de boeken kijken”, geven u een beeld van de financiële situatie van de praktijk die u wilt overnemen. Een financiële huishouding kan op het eerste gezicht heel aantrekkelijk zijn maar het is altijd verstandig om een expert naar de cijfers te laten kijken omdat deze soms een vertekend beeld kunnen geven. Wij helpen u graag bij het doorlichten van de cijfers, zodat u exact weet wat de situatie is van de tandartspraktijk die u wilt overnemen.

Risico’s voorkomen en afdekken

Omdat u een grote verantwoordelijkheid en verplichting aangaat bij het overnemen van een tandartspraktijk, adviseren wij u ook bij het in kaart brengen van risico’s, het zoveel mogelijk bepreken van deze risico’s en het eventuele afdekken van de risico’s.

Denk hierbij aan rechten/plichten van het eventuele personeel, een aansprakelijkheidsverzekering, een rechtsbijstandverzekering en verzekeringen om uw inkomen te garanderen. Daarnaast heeft u waarschijnlijk ook een pand en inventaris waar risico’s aan vast kunnen zitten.

Wij geven de voorkeur aan het in kaart brengen en vervolgens zoveel mogelijk beperken van deze risico’s voordat we spreken over afdekken en verzekeren. Op deze manier bent u verzekerd van een goede dekking maar ook van een goede balans tussen kosten en risico.

Hulp van Raadsheeren bij het Overnemen van een Tandartspraktijk

Onze adviseurs staan u graag bij tijdens uw praktijkovername. Als onafhankelijke adviseurs met veel ervaring en een groot netwerk, kunnen wij veel zaken voor u regelen of kunnen wij u in contact brengen met eventuele benodigde experts.

U kunt in iedere fase van de overname contact met ons opnemen voor een vrijblijvende kennismaking. Wanneer u in een zo vroeg mogelijk stadium ons in uw overnameplannen betrekt, kunnen wij u de meeste waarde bieden.

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Meer informatie? Wij helpen graag!

Graag bespreken wij met u wat uw wensen en doelen zijn, om vervolgens verschillende mogelijkheden uit te lichten die het beste bij uw situatie passen. Neem contact met ons op via 030 – 225 74 55