Blog

Cyberrisk Afdekken: Jaarlijks miljarden schade door Digitale aanvallen

Zorg voor online beveiliging en verzekering tegen online schade.

Cyberrisk Afdekken: Jaarlijks miljarden schade door digitale aanvallen

Het is zowel Netflix als grote ziekenhuizen al overkomen, een cyberaanval waarbij bestanden werden gestolen of gegijzeld. Niet voor niets is de term voor software die computers/bestanden op afstand kan overnemen: ransomware. Er moet vaak losgeld worden betaald voordat de bestanden weer worden vrijgegeven.

Waar het heel normaal is om u te verzekeren tegen inbraak, fraude of brand. Daar is het nog minder gebruikelijk om u te laten verzekeren tegen schade door digitale aanvallen: Cyberrisk.

Want ook digitaal kunnen uw eigendommen worden gestolen of beschadigt. Dit kan gebeuren door pogingen van derden maar ook doordat u of uw personeel zelf te veel risico neemt. RTL nieuws heeft al becijfert dat cybercrime het Nederlandse bedrijfsleven miljoenen kost.

Met de groeiende schade door cybercrime is er ook de opkomst van het verzekeren tegen cybercrime. Wij vertellen u in dit artikel meer over het afdekken van het risico’s dat u loopt door cybercrime.

Preventie en Verzekeren tegen Cyberrisk

Vanzelfsprekend is voorkomen altijd beter dan genezen. Wij raden het dan ook aan om uw digitale omgeving goed te beveiligen met de juiste software en protocollen. Daarnaast is het ook belangrijk om uw medewerkers beter te wapenen tegen de risico’s van cybercriminaliteit.

Het gebeurt nog steeds dat mensen makkelijke wachtwoorden kiezen (123wachtwoord) of dat mensen lukraak op links in mailtjes klikken of bestanden downloaden. Door ervoor te zorgen dat uw software up to date is en ervoor te zorgen dat uw mensen verantwoordelijk met risico’s omgaan, kunt u de kans op een succesvolle cyberaanval verkleinen.

Maar net zoals bij brand en inbraak, 100% zekerheid dat het u niet overkomt heeft u nooit.

Om aan de behoefte in de markt tegemoet te komen, biedt Raadsheeren daarom verzekeringen aan die cyberrisk afdekken. Met deze verzekeringen verzekert u zich dus tegen schade door cyberaanvallen.

Wat valt er onder Cyberrisk

Cyberrisk is een breed terrein waar meer onder valt dan alleen aanvallen van kwaadwillende. Er kan bijvoorbeeld ook schade ontstaan doordat u data verliest (de befaamde USB stick die kwijt is).

De bekendste onderdelen zijn de volgende:

Ransomware:
Software die uw bestanden gegijzeld houdt. Pas wanneer u geld overmaakt, kunt u uw eigen computer/bestanden weer gebruiken.

Phising:
Door misleidende mailtjes of andere berichten, worden mensen verleid gegevens te delen die zij eigenlijk niet zouden moeten delen. Denk hierbij aan het delen van wachtwoorden of betaalgegevens.

Bot aanvallen:
Hierbij worden duizenden andere computers gebruikt om uw netwerk aan te vallen. Deze aanvallen kunnen uw digitale infrastructuur ernstig beschadigen of lamleggen.

Datadiefstal:
Uw bedrijfsdata worden gestolen. Dit kan bijvoorbeeld belangrijke productinformatie zijn die u een voordeel geven tegenover uw concurrenten of waar u veel energie in hebt gestoken om deze te verzamelen.

Hoe kunt u zich Verzekeren tegen Cyberrisk

Zoals bij alle vormen van verzekeren, is ook het verzekeren tegen digitale risico’s een afweging tussen risico’s voorkomen en risico’s afdekken.

Wij adviseren dan ook altijd om eerst u te richten op het zo goed mogelijk verkleinen van risico’s. Wij kunnen u hierbij adviseren en aan onze samenwerkingspartners doorverwijzen. Alle risico’s die u zelf kunt afdichten, hoeft u niet te verzekeren.

Daarnaast kunnen wij u adviseren in het dekken van de risico’s. Afhankelijk van uw omstandigheden en wensen, adviseren wij u een bepaalde vorm van verzekeren aan. Het is hierbij belangrijk om de balans tussen de kosten en kans dat iets voorkomt in de gaten te houden.

Wij kunnen als onafhankelijk adviseur met kennis van de markt en van uw bedrijf, van deskundig advies voorzien.

Meer informatie? Wij helpen graag!

Graag bespreken wij met u wat uw wensen en doelen zijn, om vervolgens verschillende mogelijkheden uit te lichten die het beste bij uw situatie passen. Neem contact met ons op via 030 – 225 74 55