Nieuws

GoodChoice
Nieuws
DNB roept weer op tot versnelde afbouw hypotheekrenteaftrek

In haar jaarverslag over 2016 maakt De Nederlandsche Bank zich vooral zorgen om de woningmarkt en om de financiële weerbaarheid van verzekeraars en pensioenfondsen.

 

DNB pleit daarom, niet voor het eerst, voor een verdere afbouw van de fiscale prikkels die het spaar- en leengedrag van huishoudens stimuleren, zoals een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

De onbalans op de Nederlandse woningmarkt wordt vooral veroorzaakt door subsidiëring van zowel koopwoningen als sociale huurwoningen, aldus DNB. Het middensegment op de huurmarkt is nauwelijks ontwikkeld en dat belemmert de natuurlijke doorstroming. De (hypotheek) schuld van huishoudens is uitzonderlijk hoog, en dat is volgens DNB een gevaar voor een stabiele economie.

DNB dringt erop aan de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen en de zogeheten loan-to-value (LTV)-limiet geleidelijk te verlagen tot 90 procent. Deze limiet die bepaalt hoeveel iemand kan lenen voor een woning in verhouding tot de waarde van de woning, staat nu op 101 procent. Dat betekent dat een woningkoper in ieder geval de bijkomende kosten bij een aankoop (overdrachtsbelasting, notariskosten) zelf moet financieren.

%d bloggers liken dit: