Nieuws

GoodChoice
Nieuws
Economie groeit, maar groei vertraagt in 2020

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,5 procent gegroeid, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal die groei volgend jaar teruglopen naar 1,4 procent.

Met 0,5 procent in het tweede kwartaal, blijft de economische groei tegen de verwachtingen in gelijk aan de groei in het eerste kwartaal. Op jaarbasis versnelt de economische groei zelfs. In het eerste kwartaal was de economie vergeleken met een jaar eerder met 1,7 procent gegroeid. Nu staat dit cijfer op 2 procent.

Maar voor volgend jaar is er minder optimisme. Het CPB verwacht dat de economische groei in 2020 zal teruglopen naar 1,4 procent. “Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart gaat eruit”, stelt CPB-directeur Laura van Geest. De teruglopende groei komt door “gure wind uit het buitenland”. Verwacht wordt dat de werkloosheid in 2019 het laagste punt bereikt, maar ook volgend jaar nog uitzonderlijk laag zal zijn. De koopkracht zal ook in 2020 nog een positieve ontwikkeling doormaken als gevolg van de stijging van de reële lonen en, in iets mindere mate, beleidsmaatregelen. En er zal ook een overschot op de overheidsbegroting blijven, verwacht het CPB. Dat overschot zal wel minder groot worden.

%d bloggers liken dit: