Nieuws

GoodChoice
Nieuws
Grote kans op pensioenkorting in 2020 of 2021

De kans op verlaging van de pensioenen wordt voor veel Nederlanders in 2020 of 2021 groter. De financiële positie van een aantal grote pensioenfondsen is het afgelopen kwartaal flink verslechterd.

 

De pensioenfondsen kregen in de laatste maanden van 2018 flinke klappen als gevolg van de wereldwijd dalende beurskoersen. Daardoor werd eerder herstel de kop in gedrukt. Metaalfonds PME heeft het kabinet al om maatregelen gevraagd om te voorkomen dat het fonds moet snijden in de pensioenuitkeringen.

Als de beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen niet op tijd op het vereiste niveau van ruim 104 procent zit, moeten de fondsen de pensioenen verlagen. Bij metaalfonds PMT begint de situatie nijpend te worden. Voor PME en PMT verstrijkt de deadline eind 2019 al en kunnen pensioenen dus mogelijk in 2020 al omlaaggaan. De beleidsdekkingsgraad stond eind december op respectievelijk ruim 101 procent en dik 102 procent. Zorgfonds PFZW stond er met een beleidsdekkingsgraad van ruim 101 procent ook niet goed voor, maar heeft in principe nog tot eind 2020 om orde op zaken te stellen. Dit geldt ook voor ambtenarenfonds ABP. Bij ABP eindigde de graadmeter iets onder de 104 procent. Het grootste fonds van Nederland leek vorig jaar lang op weg om boven het vereiste niveau uit te komen, maar een zeer slecht vierde kwartaal gooide roet in het eten.

Van de grote fondsen staat alleen BpfBOUW er al een tijd goed voor. Hier zit de graadmeter boven de 118 procent. Bij het fonds voor de bouwsector werd begin dit jaar voor het tweede jaar op rij een pensioenverhoging doorgevoerd.

%d bloggers liken dit: