Nieuws

GoodChoice
Nieuws
Huizenmarkt bloeit weer
26 aug 2015

Huizenmarkt bloeit weer

By There are no tags 0 comments

De huizenmarkt is op verschillende plaatsen in Nederland weer volledig tot bloei gekomen. Er worden meer huizen verkocht en de prijzen stijgen weer.

De laatste jaren waren mensen huiverig om een huis te kopen. Ze wachtten af of konden het niet betalen. “Nu is er sprake van een inhaalslag”, zegt econoom Paul de Vries van Rabobank. In juli registreerde het Kadaster 18.422 verkochte woningen. Dit is 33 procent meer dan vorig jaar. Het aantal verkopen is zo weer terug op het niveau van voor de crisis. In alle provincies ging het aantal woningverkopen omhoog.
Ook met de nieuwbouw gaat het goed. De verkoop van nieuwbouwwoningen is terug op het niveau van voor de crisis, stelt de branchevereniging van projectontwikkelaars en bouwondernemers NVB. Het afgelopen halfjaar zijn er in totaal 14.822 nieuwe woningen verkocht. Dat zijn er gemiddeld 2.470 per maand. De laatste keer dat het gemiddelde boven het huidige niveau uitkwam, was in 2008. De groei komt onder andere doordat de prijzen van nieuwbouwwoningen zo’n 27 procent lager liggen dan voor de crisis.
Oorzaken van de almaar stijgende huizenverkoop zijn het grotere consumentenvertrouwen, fors gedaalde prijzen en de lage hypotheekrente. Er worden nu bijna evenveel huizen verkocht als in juli 2007, maar toen lagen huizenprijzen in veel regio’s al gauw 20 procent hoger. Wel stijgen de prijzen weer. Bestaande koopwoningen zijn in juli 2,7 procent duurder dan in dezelfde maand in 2014. De prijzen zitten al sinds de zomer van 2013 voorzichtig in de lift. Dat blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is volgens de gegevens in juli ongeveer even hoog als in december 2003.

%d bloggers liken dit: