Blog

Hulp bij het aanschaffen van een Beleggingspand

Wij helpen u bij de keuze maken voor de beste belegging

Hulp bij het aanschaffen van een Beleggingspand

Iedereen heeft graag een appeltje voor de dorst achter de hand. Dit is voor werknemers meestal het pensioen waardoor zij na hun werkzame jaren zich verzekerd weten van een inkomen.

Voor ondernemers werkt dit vaak op een andere manier. Er is geen standaard pensioenafdracht aan een fonds dat hiermee alles verder regelt. Dit heeft als voordeel dat u niet gebonden bent aan verplichtingen, maar ook het nadeel dat er voor u niets geregeld wordt.

Als ondernemer bent u dus zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een potje voor na uw werkzame jaren.

Geld op de bank blijkt een steeds minder rendabele manier hiervoor te zijn. De soms zelfs negatieve rente, kan zorgen voor krimp van uw vermogen. Om deze reden kiezen veel mensen voor andere manieren om hun vermogen veilig te stellen.

Vastgoed is hier van oudsher een goede optie voor geweest. Met de grote vraag naar huizen en woonruimte, is het rendement op vastgoed al jaren heel erg hoog.

Om deze reden kiezen veel mensen (vooral ondernemers) voor het aanschaffen van een beleggingspand als een manier om hun vermogen te bewaren en op te bouwen. Wij vertellen u in dit artikel meer over deze manier van investeren. Er zijn namelijk verschillende manieren om een pand te financieren en het beleggingspand staat anders op uw belastingaangifte dan dat uw woonhuis staat.

Een beleggingspand aanschaffen: Hypotheek vs eigen vermogen

Het is vanzelfsprekend de meest rechttoe rechtaan methode om een beleggingspand aan te schaffen met uw eigen vermogen. Op deze manier heeft u geen voorwaarden van een hypotheekverstrekker en bent u niet gebonden aan bijkomende regels.

U dient dan vanzelfsprekend wel het vermogen hebben om een pand aan te schaffen. Omdat niet iedereen dit geld kan of wil investeren, zijn er ook manieren om een beleggingspand (deels) te financieren. Dit kan heel aantrekkelijk zijn voor ondernemers.

U legt in dit geval een deel eigen vermogen in en de rest financiert u bij. Dit heeft als voordeel dat u minder zelf hoeft te investeren. Maar vanzelfsprekend betaalt u wel rente over de hypotheeksom.

Wij kunnen u adviseren over de beste optie voor u. Want afhankelijk van uw situatie kunt meer rendement of meer zekerheid wensen.

Hoe gaat de Aanschaf van een Beleggingspand

Een beleggingspand wordt vaak net als een woonhuis door een makelaar te koop aangeboden. Waar een hypotheekverstrekker bij een woonhuis vooral kijkt naar uw inkomen, wordt er bij een hypotheek van een beleggingspand meer gelet op het te verwachten rendement. Vanzelfsprekend wordt hierbij ook rekening gehouden met het risico’s dat de hypotheekverstrekker loopt.

U kunt dit risico verkleinen door zelf een deel van de aankoopsom in te leggen. In de meeste gevallen is dit dan ook een vereiste bij een beleggingspand.
Wanneer u het pand helemaal zelf financiert, hoeft u vanzelfsprekend geen berekening aan een geldverstrekker te overleggen. Toch is het wel verstandig om op voorhand een berekening te maken van de te verwachten kosten/baten. Zeker omdat u deze investering vaak voor de lange termijn (10 jaar+ doet)
Een beleggingspand brengt vaak inkomen door het ontvangen van huur. Deze inkomsten bepalen dus het rendement. Wanneer u het idee heeft om het pand na een aantal jaren te verkopen, is ook de te verwachten waardeverandering van het pand van belang. Deze waardestijging is wel minder zeker dan de huurinkomsten.

Wij kunnen u helpen om te bepalen wat reële verwachtingen zijn en welke berekeningen hierdoor voor u van toepassing zijn. Dit zorgt ervoor dat u de meest rendabele keuze maakt en dat u niet voor verrassingen komt te staan.

Belastingzaken rondom een Beleggingspand

En tot slot is er natuurlijk nog de belastingdienst die interesse heeft in uw financiële situatie. Een beleggingspand zal in eerste aanleg in box drie worden gezet. Dit betekent dat u geen belasting betaald over het rendement, maar over de waarde van het pand. Hier wordt eventueel de hypotheek op in mindering gebracht. Omdat u niet zelf in het pand woont, is de hypotheekrente aftrek niet van toepassing.

Raadsheeren adviseert Ondernemers

Al met al is de aanschaf van een beleggingspand vaak een goede investering, maar wel eentje die wat rekenwerk en planning vereist. Wij helpen u graag bij de planning, aanschaf en verantwoording van uw beleggingspand. Op die manier bent u ervan verzekerd dat u de investering op verantwoorde wijze doet terwijl u zelf tijd en energie bespaart.

Meer informatie? Wij helpen graag!

Graag bespreken wij met u wat uw wensen en doelen zijn, om vervolgens verschillende mogelijkheden uit te lichten die het beste bij uw situatie passen. Neem contact met ons op via 030 – 225 74 55