Nieuws

GoodChoice
Nieuws
Kansen bij nieuwe renteperiode niet altijd benut

Ruim 90% van de huiseigenaren accepteert bij renteherziening ‘gewoon’ het nieuwe rentevoorstel van de hypotheek van zijn bank. Van deze groep heeft bijna 60% zelfs niet overwogen om over te stappen naar een andere geldverstrekker.

Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 575 leden. Veel van deze huiseigenaren zouden volgens VEH elders waarschijnlijk goedkoper uit zijn. Gemiddeld laten zij een lagere hypotheekrente van 0,3% voor een rentevaste periode van 10 jaar liggen. Bij een aflossingsvrije hypotheek van 2 ton gaat het dan om een bruto verschil van 50 euro per maand. Voor een rentevaste periode van 20 jaar is het verschil zelfs 0,7%.

De verschillen zijn te verklaren door de concurrerende tarieven van nieuwkomers op de hypotheekmarkt en de toenemende renteopslagen voor aflossingsvrije hypotheken die de grote drie banken in rekening brengen. Aan een overstap naar een andere aanbieder zijn weliswaar kosten verbonden, maar deze kunnen vaak snel terug verdiend worden. VEH roept huiseigenaren bij renteherziening daarom op actief op zoek te gaan naar concurrerende aanbiedingen.

%d bloggers liken dit: