Nieuws

GoodChoice
Nieuws
Lonen in hoogste tempo gestegen sinds 2009

De cao-lonen in Nederland zijn vorig jaar in het hoogste tempo sinds 2009 gestegen. De cao-lonen namen in 2016 in doorsnee met 1,9 procent toe. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de zes voorgaande jaren bleef de stijging beperkt tot tussen 0,9 en 1,4 procent. De loonstijging was vorig jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie, die met 0,3 procent steeg. Daardoor nam de koopkracht flink toe. Het verschil tussen de loon- en de prijsstijgingen liep in de tweede helft van het jaar wel terug, omdat de inflatie langzaam is begonnen aan een opmars.

Salarisstrookverwerker ADP Nederland verwacht dat bijna iedere werknemer in Nederland door de belastingregels in 2017 een hoger nettoloon krijgt. De stijging is het grootst bij werknemers met een brutosalaris van 1.750 euro. Zij ontvangen bijna 0,75 procent meer, 11 euro netto. Een werknemer met een modaal salaris (2.855 euro) kan 3 euro meer verwachten. Werknemers die anderhalf keer modaal verdienen, zien een stijging van 5 euro tegemoet. De groep die twee keer modaal (5.710 euro) verdient, krijgt in 2017 maandelijks 10 euro meer per maand.

De netto salarissen stijgen doordat werknemers in 2017 iets minder belasting betalen. Het belastingtarief in de tweede en derde schijf stijgt weliswaar van 40,4 procent naar 40,8 procent, maar omdat de heffingskortingen ook hoger zijn, valt het netto salaris voor de meeste werknemers hoger uit. Opgemerkt moet worden dat de stijging van het nettoloon in veel gevallen niet opweegt tegen de hogere ziektekostenpremies.

%d bloggers liken dit: