Nieuws

15 okt 2018

Trend van de week

By There are no tags 0 comments

De afschaffing van de dividendbelasting lijkt van tafel. Inmiddels zijn de andere grote bedrijven van Nederland, naast Unilever en Shell, al wel weer aangeschoven in het torentje van Rutte om met dat geld toch iets te doen voor het bedrijfsleven.

Bedrijven zijn erg succesvol in het pleiten voor hun belang bij aantredende kabinetten. Deze week bleek uit een onderzoek dat het in verkiezingstijd vooral over de burgers gaat en hoe die tegemoet gekomen kunnen worden. Maar zodra de formatie is gestart, maken de belangen van burgers plaats voor die van bedrijven. Na het aantreden van een kabinet stijgen de collectieve lasten. De beloofde lastenverlichting gaat vaak niet door. Bedrijven zijn er steeds, sinds het aantreden van het kabinet Lubbers II in 1986, gemiddeld met 0,3 miljard euro op vooruit gegaan.

Verkiezingspraatjes zijn dus mooi, maar wat telt is wat u overhoudt als een nieuwe regering aan de slag gaat. Op basis daarvan kunt u een inschatting maken van uw positie en maatregelen nemen om uw financiële zekerheid te verbeteren. Heeft u hulp of advies nodig om uw verzekeringen en financiën te verstevigen, neem dan contact met ons op.

Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) denkt dat de woningprijzen de komende tijd iets minder snel dan afgelopen jaar zullen stijgen. Maar de prijsstijgingen zullen niet tot stilstand komen volgens de president van de centrale bank.

De hypotheekrentes zijn ook bij een beetje renteverhoging nog steeds ontzettend laag, aldus Knot. En dus zal een rentestijging nauwelijks een drukkend effect op de prijzen hebben. Bovendien blijft het woningaanbod nog steeds zeer beperkt, vooral in de randstad. “We komen nog steeds een paar honderdduizend huizen tekort”, zegt Knot. “Zolang het woningaanbod zich zo traag blijft ontwikkelen, voorzie ik geen omslag. Temeer ook omdat de Nederlandse economie het nog steeds goed doet.”

In het eerste half jaar van 2018 is door beleggers zo´n 3 miljard euro gestoken in Nederlands vastgoed. Door stijgende woningprijzen en hoge huren is een woning voor beleggers een goed renderend beleggingsobject.

Investeerders kiezen er dus steeds vaker om hun kapitaal in Nederlands vastgoed te steken, laat onderzoek zien. Ook durfkapitalisten uit het buitenland zien woningen als interessante beleggingsmarkt. Het rendement op woningen loopt op tot 3,5 procent. Beleggers zijn in het hele land actief om meer rendement te behalen, en niet langer in de grote steden. Het aandeel woningbeleggingen buiten de vier grootste steden is in de laatste drie jaar gestegen van 58 naar 69 procent. De activiteiten komen de toegankelijkheid en betaalbaarheid van woningen over het algemeen niet ten goede.

Huizen worden vanwege het tekort aan woningen steeds sneller verkocht. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is de verkooptijd in de afgelopen 18 jaar niet zo kort geweest.

 

Het afgelopen kwartaal werd een huis gemiddeld binnen veertig dagen verkocht, vijftien dagen sneller dan een jaar geleden. In totaal verkochten de NVM-makelaars in het derde kwartaal ruim 36.000 woningen, 4.700 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs steeg tot een recordniveau van 292.000 euro.

Het is het vijfde achtereenvolgende kwartaal waarin het aantal transacties lager uitvalt in vergelijking met het jaar ervoor. In het derde kwartaal van 2018 verkochten NVM-makelaars bijna 12 procent minder huizen dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd steeg de gemiddelde verkoopprijs met 10,3 procent. Een derde van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht. De vraagprijs lag bijna 11 procent hoger. Het woningaanbod kromp in een jaar tijd met ruim 30 procent, blijkt uit de cijfers.

De NVM voorspelt dat de woningmarkt komend kwartaal verder zal verkrappen. Voorzitter Jaarsma zegt dat hij een daling van 7 tot 10 procent verwacht in het aantal transacties. De prijs stijgt waarschijnlijk met 8 tot 10 procent.

Woonverzekeringen kunnen flink duurder worden door het gebruik van algemene data over woningen. Verzekeraars maken steeds vaker gebruik van data-analysebedrijven om de waarde van woningen te bepalen. Dat betekent niet dat dat altijd goed gaat.

 

Volgens de Consumentenbond gaat het geregeld fout met de data-analyse, waardoor verzekerden een grote premieverhoging voorgeschoteld kunnen krijgen. De bond wijst met name op het bedrijf Infofolio, waarmee onder meer Ohra, ABN AMRO en Univé samenwerken. De data-analist bepaalt aan de hand van openbare informatie als woningtype, actuele bouwkosten de waarde van het huis en de inboedel van verzekerden. De Consumentenbond zegt veel meldingen te krijgen over fouten in de berekeningen door dit bedrijf. Zo klagen verzekerden dat het aantal kubieke meters niet klopt, of dat bijvoorbeeld een rijtjeshuis voor hoekhuis wordt aangezien. Een huizenbezitter klaagde dat de geschatte waarde van zijn koophuis 130.000 hoger werd geschat door Infofolio.

De Kamer van Koophandel heeft in de eerste drie kwartalen van 2018 het aantal inschrijvingen zien stijgen. Er waren 12 procent meer starters (tegen 10 procent meer stoppers) en 6 procent minder faillietverklaringen dan in dezelfde periode in 2017.

Niet eerder waren er in de afgelopen vijf jaar zoveel starters in de eerste drie kwartalen van het jaar. Op 1 oktober 2018 stond de teller van het totaal aantal ingeschreven bedrijven op 1.882.414. Dat was op 1 oktober 2017 nog 1.801.965. Met name het aantal startende fulltime zzp-ers heeft voor deze toename gezorgd: een stijging van 15 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Ook het aantal parttime zzp-ers dat in de eerste drie kwartalen startte is flink toegenomen (+13 procent). In totaal werden 155.432 nieuwe ondernemingen in de eerste negen maanden van 2018 ingeschreven in het Handelsregister.

Zelfstandig ondernemers zonder personeel vinden hun werk vaker gevarieerd dan werknemers. Dat blijkt uit nieuwe analyses van TNO en CBS. Mensen die gevarieerd werk doen, zijn over het algemeen ook tevredener over het werk.

Op de vraag of het werk gevarieerd is, antwoordt ruim 80 procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel ‘vaak’ of ‘altijd’. Van de vaste werknemers doet 70 procent dat en van de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie iets meer dan de helft. Ook bij andere vragen die te maken hebben met variatie in het werk verschillen de antwoorden van ondernemers zonder personeel en werknemers. Zo geven de ondernemers relatief vaak aan dat het voor hun werk noodzakelijk is dat ze nieuwe dingen leren en dat het werk creativiteit vereist.

10 sep 2018

Trend van de week

By There are no tags 0 comments

Een woning met een beter energielabel, levert bij verkoop een aanzienlijk hogere prijs op. Een labeltrede verschil (bijvoorbeeld B in plaats van C) zorgt voor 2 procent meer opbrengst. Dat is bij een woning van 3 ton toch al zo’n 6.000 euro.

 

Dat maakt investeren in duurzaamheid en energiezuinigheid  aantrekkelijk. Maar ook als u niet wilt verkopen en helemaal geen verhuisplannen heeft, is het zinvol om energiebesparende maatregelen te nemen. Spouwmuur- en dakisolatie leveren meestal zoveel rendement op dat de investering binnen luttele jaren is terugverdiend. Maar ook dubbel glas en zonnepanelen kunnen slimme en uiteindelijk voordelige verbeteringen van uw woning zijn.

 

Maar voordat u het terugverdient, moet u dus eerst geld investeren. Misschien heeft u voldoende gespaard? Anders zijn er mogelijkheden om geld te lenen. De verhoging van uw hypotheek is wellicht mogelijk als uw woning voldoende waard is.

Tien jaar na het uitbreken van de kredietcrisis zijn de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen in Nederland terug op het niveau van 2008. Er zijn wel grote regionale verschillen.

 

Vooral buiten de Randstad liggen de prijzen nog lager dan in 2008. In de grote steden in de Randstad liggen prijzen ver boven het peil van 2008. Dit meldt het CBS. Na de uitbraak van de crisis in 2008 nam het aantal woningverkopen in Nederland snel af. Het dieptepunt werd bereikt in 2013, toen ongeveer 110.000 bestaande woningen werden verkocht, terwijl in 2007 nog meer dan 200.000 woningen verkocht werden. Na 2013 liep het aantal transacties weer op. In 2017 werden bijna 242.000 bestaande koopwoningen verkocht, het hoogste aantal sinds 1995.

Ook de prijzen van bestaande koopwoningen daalden na het uitbreken van de kredietcrisis, maar wel geleidelijker dan het aantal transacties. In 2013 lagen de verkoopprijzen bijna 20 procent lager dan in 2008. In 2017 werden bestaande koopwoningen 7,6 procent duurder in een jaar tijd, de grootste stijging in de voorbije tien jaar. In het tweede kwartaal van 2018 evenaarden de prijzen het piekniveau van 2008.

Verzekeraars betrapten vorig jaar 11.540 mensen die probeerden hun verzekering op te lichten. In 2016 liepen 10.001 tegen de lamp, in 2015 iets meer dan 8.000.

 

De oplopende cijfers zijn volgens de verzekeraars zelf te danken aan de effectievere opsporing. Met het opsporen van de fraudeurs is vorig jaar 101 miljoen euro bespaard, concludeert het Verbond van Verzekeraars. Ook dat is meer dan in de afgelopen jaren.

 

Verzekeraars kunnen sinds 2016 een deel van de kosten die ze hebben gemaakt om de fraude op te sporen op de fraudeurs verhalen. In anderhalf jaar tijd hebben ze volgens het verbond ruim een half miljoen euro teruggevorderd.


1 2 3 4 19