Blog

Profiteren van een lagere Hypotheekrente als Ondernemer

Wij helpen u bij lagere rentes voor uw hypotheek

Profiteren van een lagere Hypotheekrente als Ondernemer

De berichten duikelen over elkaar heen in de media:

“Historisch lage rente”

“Huizenprijzen door het dak”

“Overwaarde verzilveren steeds populairder“

Hoewel deze berichten een behoorlijke mate van sensatie bevatten, is het wel duidelijk dat de huizenmarkt/hypotheekmarkt sterk in beweging is.
Doordat huizenprijzen en rentepercentages sterk fluctueren, kan het zo zijn dat uw hypotheek niet meer past bij uw situatie. Zeker voor ondernemers kan dit kansen bieden om de rente te verlagen.

Wij willen u in dit artikel meer achtergrond geven over hoe u kunt profiteren van de marktontwikkelingen.

Lagere Rentes, hogere Huizenprijzen

Een hypotheekverstrekker bepaalt uw rente aan de hand van het risico dat hij loopt. Naarmate een bank dus een grotere kans heeft dat het hypotheekbedrag netjes wordt betaald, kan hij een lagere rente rekenen.

De kans dat u iedere maand aan uw verplichtingen kan doen, is groter wanneer u beschikt over meer inkomen. Op dezelfde manier is een onderpand met een hogere waarde, een grotere zekerheid. Want een eventuele verkoop van het huis brengt dan voldoende op om de hypotheek af te lossen.

Een hypotheekverstrekker kijkt dus naar uw persoonlijke financiële situatie bij het bepalen van het renteaanbod. Dit is niet alleen zo bij het afsluiten van een hypotheek, maar ook bij tussentijdse aanpassingen.

Een lagere Hypotheekrente voor Ondernemers

Zoals u misschien wel weet, zijn hypotheekrentes vaak opgebouwd uit verschillende stukjes rente. Er is een basisrente, die verhoogd kan worden naarmate de bank denkt dat zij meer risico loopt.

Er is bijvoorbeeld een hogere rente wanneer de executiewaarde van het huis lager is dan het totale hypotheek bedrag. Andersom kan de rente dus ook lager worden, wanneer het onderpand (uw huis in dit geval) juist meer waard is dan de hypotheek. Dit zorgt immers voor meer zekerheid voor de bank.

Met de hoge huizenprijzen van het moment, biedt deze situatie veel mogelijkheden. De schuld/waarde verhouding van de hypotheek en het onderpand kan namelijk anders zijn geworden. Doordat uw woning in waarde is gestegen, is het risico voor de bank kleiner geworden.

Dit betekent in veel gevallen dat u in aanmerking komt voor een lagere rente. Hiervoor is het nodig dat u de gestegen waarde kunt aantonen met een taxatierapport of een WOZ rapport van de gemeente.

Een dergelijke renteaanpassing is niet hetzelfde als het oversluiten van uw hypotheek. Bij het oversluiten, sluit u daadwerkelijk een andere hypotheek af. Bij het aanpassen van uw rente op basis van een hogere waarde van het onderpand, doet u een aanpassing binnen uw bestaande hypotheek.

Er zijn daarom ook minder bijkomende kosten, omdat er geen nieuwe hypotheek wordt afgesloten.

Hulp bij het Verlagen van Uw Hypotheekrente

Het aanpassen van uw rente is dus minder ingrijpend dan het oversluiten van uw hypotheek. Toch is ook een renteaanpassing een procedure die maatwerk vereist.

De hypotheekverstrekker kan namelijk werken met verschillende berekeningen voor de waarde van het huis. Soms wordt er gerekend met een bepaald percentage van het WOZ rapport of van de taxatie. Dit kan betekenen dat er niet met de gehele waarde van de woning wordt gerekend. Het is daarom aan te raden om van te voren te bepalen hoe rendabel het voor u is om de rente aan te passen en op welke manier dit het beste gedaan kan worden.

Hoewel het oversluiten van een hypotheek meer kosten met zich meebrengt, kan dit op de middellange termijn meer voordeel geven. Er is dus een afweging te maken.

Wij kijken daarom graag voor onze klanten naar de voor hen best passende oplossing. Als onafhankelijk adviseurs met de focus op ondernemers, hebben wij een schat aan ervaring met maatwerk hypotheek advies en een groot netwerk van contacten bij hypotheekverstrekkers.

Dit helpt ons om uw verhaal zo duidelijk mogen te presenteren zodat u het maximale uit uw situatie kunt halen. Wij komen graag met u in contact om te onderzoeken of wij u kunnen bijstaan in het verkrijgen van lagere hypotheeklasten.

Meer informatie? Wij helpen graag!

Graag bespreken wij met u wat uw wensen en doelen zijn, om vervolgens verschillende mogelijkheden uit te lichten die het beste bij uw situatie passen. Neem contact met ons op via 030 – 225 74 55