Nieuws

GoodChoice
Nieuws
Starters hebben het moeilijker op de woningmarkt

Ondanks de lage rente, een hoger opleidingsniveau en een beter salaris hebben starters van nu hogere woonlasten dan de starters van twintig jaar geleden. Ze hebben vaak hulp nodig bij het kopen van een huis.
Dat meldt ING in de Woonindex van het 1e kwartaal. Starters met een lager inkomen en met een lagere opleiding konden 20 jaar geleden eenvoudiger de woningmarkt betreden dan nu. De woonlasten als percentage van het inkomen liggen voor starters nu hoger dan in 1997. In die tijd mochten starters bovendien nog meer dan 100% van de woningwaarde lenen: 32% van de starters deed dat toen.
Nu, twintig jaar later, heeft bijna de helft van de starters te weinig geld om de bijkomende kosten voor het financieren van de woning te betalen. Wel kan ruim een derde van de starters rekenen op hulp bij de aankoop van de eerste woning. Dat is vaak in de vorm van een schenking of lening van ouders of schoonouders of het garant staan van de ouders. Een op de drie starters kan geen “redelijke koopwoning” krijgen, aldus ING. Ze blijven daardoor langer huren of doen bij de aankoop eerder concessies door bijvoorbeeld te kiezen voor een kleiner woonoppervlak of geen balkon en/of geen tuin.

%d bloggers liken dit: