Nieuws

GoodChoice
Nieuws
Steeds minder zelfstandigen met arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het percentage zelfstandigen zonder personeel (zzp´ers) dat direct bij de start van hun onderneming een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit, is de afgelopen jaren sterk gedaald. Van 13 procent in 2007 naar 7 procent in 2015.

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft geen onderzoek gedaan naar de reden waarom steeds minder zzp´ers een AOV afsluiten. Volgens ZZP Nederland ligt dat met name aan de premie. Daarbij is er overigens wel een groot verschil tussen hoe hoog zelfstandigen de premie inschatten en de daadwerkelijke premie. ZZP Nederland zegt dat zelfstandigen de premies driemaal te hoog inschatten. De kans dat zij zelf langdurig ziek worden, schatten ze juist weer te laag in.

Een deel van de zelfstandigen heeft volgens onderzoek voldoende vermogen om langdurig inkomensverlies als gevolg van ziekte financieel op te vangen, zonder aanspraak te maken op een bijstandsuitkering. 35 procent zegt bij ziekte te kunnen leunen op de partner en een kwart heeft wel een verzekering afgesloten die voorziet in een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. 300.000 ondernemers (van de in totaal 1,1 miljoen zelfstandigen) hebben de zaken minder goed voor elkaar. Bij langdurige ziekte is deze groep aangewezen op een bijstandsuitkering, aldus het CPB.

%d bloggers liken dit: