Nieuws

GoodChoice
Nieuws
VAR-verklaring tot 1 april 2016
19 nov 2015

VAR-verklaring tot 1 april 2016

By There are no tags 0 comments

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft bekendgemaakt dat de VAR nog even blijft bestaan. De opzet waarin gewerkt wordt met modelovereenkomsten per sector, gaat niet per 1 januari 2016 in.

Zzp’ers hebben om te kunnen werken nu een VAR (Verklaring arbeidsrelatie) nodig van de Belastingdienst. Het kabinet wil daar vanaf omdat mensen op papier kunnen werken als zzp’er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en als het leidt tot problemen, zijn de financiële gevolgen altijd voor de zzp’er.

In de nieuwe opzet gaat de fiscus werken met modelovereenkomsten per sector die zzp’ers en bedrijven kunnen gebruiken. Bedrijven kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen.

De Eerste Kamer zou eind oktober over de nieuwe wet praten, maar dat gaat niet door. Wiebes streeft er nu naar de VAR per 1 april 2016 te vervangen.

 

%d bloggers liken dit: