Nieuws

GoodChoice
Nieuws
Veel dga’s hebben nog geen oplossing voor pensioen

Een kwart van de Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) met een pensioen in eigen beheer (PEB) weet nog niet wat daarmee moet gebeuren. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN Amro MeesPierson. Per 1 april houdt het PEB op te bestaan.
De bank concludeert uit onderzoeksresultaten dat veel dga’s nog niet weten wat ze moeten doen met hun PEB, terwijl de tijd begint te dringen. Vlak voor kerst werd de afschaffing van de belastingfaciliteit voor ondernemers die in eigen beheer sparen voor hun pensioen, opgeschort. In plaats van op 1 januari houdt de regeling nu waarschijnlijk per 1 april op te bestaan. Dga’s moeten dan vóór 1 juli zorgen dat zij geen pensioen meer opbouwen in hun bv. Wie blijft opbouwen wordt in één keer over de hele pensioenvoorziening afgerekend met de Belastingdienst, omdat in dat geval pensioen bij een niet langer erkende pensioenuitvoerder wordt opgebouwd.
Dga’s hebben verschillende mogelijkheden voor hun PEB. Afkopen, bijvoorbeeld. Als dat nog dit jaar wordt gedaan, geeft de Belastingdienst de hoogste korting op de fiscale verrekening van het belastingvrij opgebouwde pensioen. In het onderzoek van ABN Amro zegt 24% van de ondervraagden te zullen afkopen. Ook omzetten naar een oudedagsverplichting is mogelijk. Dat heeft de voorkeur bij 15% van de dga’s. Voor overhevelen naar een verzekeraar kiest 14%, voor omzetten naar een lijfrente 12% en 10% zet het PEB voort zonder nog langer premie af te dragen.

%d bloggers liken dit: