Nieuws

GoodChoice
Nieuws
Veranderingen in BKR-registraties in 2017

In plaats van na 120 dagen, registreert het Bureau Krediet Registratie (BKR) vanaf 1 januari achterstanden op de hypotheekbetaling al na 3 maanden. Volgens het BKR sluit dit meer aan bij internationale standaarden.

Drie maanden betalingsachterstand leiden dus al tot een negatieve notering bij het BKR. Een negatieve notering beperkt de mogelijkheden om nieuwe leningen aan te gaan. Een andere verandering in de BKR-registratie is de mobiele telefoon. Wie na 1 mei een mobiele telefoon koopt in combinatie met een abonnement, wordt geregistreerd als de prijs van de telefoon hoger is dan 250 euro. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) beschouwt de combinatie telefoon-abonnement namelijk als een lening. Leningen (en ook de mogelijkheid om te lenen) vanaf 250 euro worden tegenwoordig geregistreerd bij het BKR. Dat geldt dus ook voor de mobiele telefoon die op krediet aangeschaft wordt bij een telefoonabonnement en voor bijvoorbeeld roodstaan en private leasecontracten. De vermelding in het BKR-register kan gevolgen hebben voor de hypotheekverstrekking.

Verder worden vanaf 1 januari restschulden die ontstaan zijn na verkoop van de eigen woning met een eigen code bij het BKR geregistreerd. Hierdoor is de aard van de schuld beter zichtbaar en kan een consument beter controleren of zijn BKR-notering terecht is.

%d bloggers liken dit: