Nieuws

GoodChoice
Nieuws
Vervanger VAR nog geen succes
12 sep 2016

Vervanger VAR nog geen succes

By There are no tags 0 comments

De modelovereenkomsten die in de plaats zijn gekomen van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR), zijn nog geen succes. De Belastingdienst heeft bijna de helft van de modelovereenkomsten afgekeurd.

De Belastingdienst heeft bij de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) sinds 1 mei van dit jaar 4.481 modelovereenkomsten van zelfstandigen ontvangen. Daarvan is de helft nog in behandeling. Van de andere helft die al wel behandeld is, zijn 1.033 overeenkomsten afgekeurd. Dat meldt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën na een Wob-verzoek van MKB Belangen.
Per 1 mei 2016 is de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zelfstandigen zonder personeel (zzp´ers) afgeschaft. Die verklaring was bedoeld om vast te stellen of er sprake was van een opdrachtgever-opdrachtnemerrelatie of dat het een (verkapte) dienstbetrekking was waarvoor loonheffing verschuldigd was. De modelovereenkomsten uit de Wet DBA moet hetzelfde regelen: in de modelovereenkomsten moet de relatie duidelijk worden. Dat lukt dus nog niet zo goed. Tot 1 mei volgend jaar is er een overgangsperiode om zelfstandigen te laten wennen.

%d bloggers liken dit: