Nieuws

GoodChoice
Nieuws
Zorgpremie gaat naar verwachting stijgen

Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar een hogere zorgpremie gaan betalen vanwege een onverwachte tegenvaller. Dat zei topman Chris Oomen van verzekeraar DSW in het Radio 1 Journaal.
Zorgverzekeraars krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten via het zorgverzekeringsfonds van het Rijk. In die pot komen de zorgpremies die werknemers via hun werkgevers afdragen terecht. Het fonds verdeelt dit geld onder alle zorgverzekeraars in Nederland. De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen. Dit heeft volgens Oomen geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro en dat zal met een premieverhoging gecompenseerd moeten worden. Ook andere factoren hebben invloed op de premie, zoals de inflatie en wat er wel of niet in de pakketten blijft. De verwachting is dat de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog gaat.
Verzekerden kregen dit jaar te maken met een forse premieverhoging. De grote zorgverzekeraars schreven dit vooral toe aan de uitbreiding van de basisverzekering, die de overheid bepaalt. Daarbij zijn volgens verzekeraars de zorgkosten hoger dan er aan premie binnenkomt. Het verschil moet worden bijgelegd uit de reserves. Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hadden zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten om de premies laag te houden. Oomen zegt nu dat de reserves onvoldoende zijn om een premiestijging te voorkomen.

%d bloggers liken dit: