Skip to main content

Deskundig advies bij het starten van een huisartspraktijk

Hoewel niet ieder dorpje meer een eigen “huisdokter” heeft, zijn er nog steeds veel afzonderlijke huisartspraktijken in Nederland. Het is voor de meeste huisartsen (in opleiding) dan ook hun droom om een eigen huisartspraktijk te hebben.

Dit kan door in een bestaande praktijk te associëren, maar ook door een eigen praktijk te starten. Beide handelingen hebben hun eigen voordelen en nadelen en het is dan ook afhankelijk van uw persoonlijke situatie en visie welke optie het beste bij u past. Wij adviseren u vanzelfsprekend graag bij het maken van de juiste keuze.

Maar ook wanneer u heeft besloten om zelf een huisartspraktijk op te richten, dan staan wij voor u klaar. Onze adviseurs kennen de klappen van de zweep en kunnen u helpen bij het maken van opstellen van een financieel plan en een ondernemingsplan. Wij hebben de juiste contacten met eventuele andere adviseurs, krediet verstrekkers etc.

Wij vertellen u in dit artikel graag meer over wat er komt kijken bij het starten van een eigen praktijk en hoe wij u hierin kunnen bijstaan.

Neem contact met ons op

Waar moet u aan denken bij het starten van een eigen huisartspraktijk

Natuurlijk is de locatie van de praktijk erg belangrijk. Is de regio al goed voorzien van huisartszorg en wat is de demografie van de regio?

Wanneer u een eigen praktijk start dan heeft dit als voordeel dat u zich niet in een bestaande praktijk hoeft in te kopen. U begint dan wel zonder vast patiëntenbestand dus houdt er rekening mee dat u de eerste periode nog geen volledige inkomsten hebt.

Zorg dus voor de start al voor een financieel plan waarin u voor meerdere jaren vooruit plant wat uw inkomsten en uitgaven zullen zijn. Onze adviseurs kunnen u helpen bij het maken van een realistische planning zodat u niet voor nare verrassingen komt te staan.

Praktische zaken die u moet regelen bij het starten van een huisartspraktijk

Vanzelfsprekend zijn er praktische zaken als een pand en de inrichting. Maar naast deze “tastbare zaken” zijn er tal van andere zaken die geregeld moeten worden.

U moet nadenken over de rechtsvorm van de praktijk en de contracten met eventuele medewerkers en de klachtenregeling. Op dezelfde manier zijn er lidmaatschappen van beroepsverenigingen en mogelijke samenwerkingsverbanden zoals dienstenstructuur. Op het gebied van financiën heeft u contracten nodig met verzekeraars, financiering en bijvoorbeeld het pensioenfonds.

Tevens dient u zich te oriënteren op de benodigde verzekeringen zoals:

  • aansprakelijkheid- en rechtsbijstandsverzekering
  • arbeidsongeschiktheidsverzekerin
  • beroepsongevallenverzekering
  • ziekteverzuimverzekering (voor uw werknemers)
  • collectiever WGA-verzekering
  • gebouwen en inventarisverzekering

Het is niet overdreven om te stellen dat de voorbereiding minimaal een jaar voor openen van de praktijk van start gaat. Gedurende dit jaar zijn er verschillende zaken die u in volgorde moet regelen. Wij beschikken altijd over een maatwerk oplossing voor uw situatie waardoor het hele traject overzichtelijk blijft.

Neem contact met ons op

Met Raadsheeren een ervaren partner aan uw zijde

Als experts op het gebied van begeleiding van medici, zijn wij ervaren in zowel het associëren/dissociëren als het starten van een huisartspraktijk. Onze adviseurs begeleiden u graag tijdens dit proces.
Dit betekent dat wij u adviseren bij het maken van de juiste afwegingen en dat wij u voorzien van de benodigde informatie zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Daarnaast overzien wij het gehele proces zodat geen zaken over het hoofd ziet en niet voor nare verrassingen komt te staan.

Door onze ervaring hebben wij uitgebreide contacten met andere partijen die u verder kunnen helpen bij het starten als praktijkhouder. Dit zorgt ervoor dat we snel kunnen schakelen wanneer het nodig is om derden (bijvoorbeeld financiering) in het proces te betrekken.

Wanneer u wordt begeleid door Raadsheeren bent u verzekerd van deskundige begeleiding waardoor het proces zonder hoofdpijn verloopt.
Wij komen graag met u in contact om u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek beter te leren kennen.

Meer informatie? Wij helpen graag!

Wij staan altijd klaar om vragen te beantwoorden en te helpen. U kunt ons bereiken op: 030 – 225 74 55