Skip to main content

Een hypotheek als medicus met een studieschuld

Veel starters in de zorg hebben nog een studieschuld. Een medisch opleiding is nu eenmaal niet goedkoop en soms zo tijdsintensief dat er weinig tijd is om naast de opleiding te werken.
Een aanzienlijk deel van starters in de zorg, heeft dan ook een studieschuld. Of het nu gaat om verloskundigen of artsen, binnen alle geledingen van de zorg komt de studieschuld voor. En deze kan variëren van enkele duizenden euro’s tot vele tienduizenden euro’s.

En omdat dit een schuld is, kan deze schuld invloed hebben op bijvoorbeeld een hypotheek aanvraag. Maar dit wil niet zeggen dat een hypotheek niet mogelijk is! Ook met een studieschuld zijn er voldoende mogelijkheden voor een succesvolle hypotheekaanvraag.

Wij vertellen u hier graag meer over.

Neem contact met ons op

Hoe weegt de studieschuld mee bij een hypotheekaanvraag

Er zijn twee manieren om de zwaarte van studieschuld te berekenen. Dit heeft te maken met het oude stelsel en het nieuwe stelsel. Omdat een studieschuld binnen het oude stelsel (voor 1 juli 2015) binnen 15 jaar moet worden afbetaald, is de weegfactor voor deze studieschuld 0,75%.
Binnen het nieuwe stelsel heeft u 30 jaar de tijd om terug te betalen en is de weegfactor om die reden 0,45%.

Wanneer u een studieschuld binnen het nieuwe stelsel heeft van 10.000 euro. Dan rekent de hypotheekverstrekker dat u een betaalverplichting heeft van 0,75 x 10.000 = 75 euro per maand.

Dit betekent dat u dus maandelijks 75 euro minder hypotheeklast kunt dragen. Dit betekent dat uw maximale maandelijkse hypotheeklast die u mag afsluiten, met 75 euro wordt verminderd.

Over welk bedrag worden de kosten van de studieschuld berekent

De aflossing van de studieschuld is vast maandelijks bedrag. Dit bedrag wordt aan de hand van u inkomen vastgesteld. Een hypotheekverstrekker kijkt echter niet naar het maandelijkse bedrag, maar naar de totale schuld.

De financiële last die u heeft, wordt berekend over het oorspronkelijke bedrag. Dus het totale bedrag dat u had toen u afstudeerde. Het is niet van belang welk rentepercentage u over de schuld betaald of hoe snel u aflost (buiten dan de twee stelsels).

Het is wel mogelijk om een nieuwe berekening van uw studieschuld te vragen.

U krijgt dan de meest recente update over de hoogte van uw studieschuld. Met deze verklaring vanuit DUO, is het vervolgens mogelijk om niet met het oorspronkelijke bedrag te rekenen, maar met de reële studieschuld. Dit zorgt dus voor meer hypotheekruimte wanneer u in de tussentijd al een deel hebt afgelost.

Neem contact met ons op

Hypotheekadvies op maat voor zorgmedewerkers met een studieschuld

Starters in de zorg zitten vaak in een unieke situatie. Er is een (flinke) studieschuld maar er is ook een heel goed perspectief op een stabiel inkomen.
Vanwege deze combinatie is een hypotheekaanvraag voor een zorgmedewerker net even anders dan voor een reguliere aanvrager. Er zijn binnen hypotheekverstrekkers dan soms ook meer mogelijkheden voor iemand die in de zorg werkt, dan voor andere beroepen. Een huisarts of een verloskundige heeft nu eenmaal weinig moeite om aan het werk te komen en de inkomsten zijn over het algemeen stabiel en goed.

Wanneer u dus op de juiste manier en bij de juiste persoon uw hypotheekaanvraag indient, is er vaak veel mogelijk. Het is wel belangrijk dat u goed uw perspectief kunt schetsen en dat u de juiste informatie indient. Wij helpen u hier graag bij.

Onze adviespraktijk is gericht op zorgmedewerkers en/of medici. Dit betekent dat wij ruime ervaring hebben en dat wij contacten hebben bij partijen waarvan wij weten dat ze aanvullende regelingen hebben voor mensen in de zorg.

Wij komen graag met u in contact om in een vrijblijvend gesprek uw mogelijkheden te verkennen.

Meer informatie? Wij helpen graag!

Wij staan altijd klaar om vragen te beantwoorden en te helpen. U kunt ons bereiken op: 030 – 225 74 55