Skip to main content

De juiste beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor de dierenarts

Als dierenarts kunt u aansprakelijk worden gesteld voor medische fouten. Om die reden is een aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk onmisbaar. Het is dan wel belangrijk om deze verzekering af te stemmen op de risico’s zodat u niet te veel premie betaald maar wel de juiste dekking heeft.
Omdat dierenartspraktijken een verschillende doelgroep kunnen hebben en ook verschillende zorg aanbieden, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering maatwerk. Er zijn namelijk verschillen in dekking binnen en buiten de praktijk en aparte bepalingen voor schade bij bijvoorbeeld paarden.

Zijn er medewerkers in uw praktijk betrokken en zo ja, in hoeverre wilt u ook hun handelen afdekken? En wilt u ook na uw pensioen nog verzekerd zijn tegen schades die wellicht nog voortvloeien uit de tijd van uw werkzame jaren?

In dit artikel willen wij u graag informeren hoe u de juiste keuze kunt maken bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Neem contact met ons op

Een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering begint bij inzicht in de situatie

Het eerste dat u wilt doen bij het afsluiten van iedere verzekering, is het in kaart brengen van de risico’s en uw eigen mogelijkheden om zelf deze risico’s te verkleinen of af te dekken.

Hierbij brengt u in kaart welke werkzaamheden in uw praktijk worden verricht en wie hier allemaal bij betrokken is. De dekking voor een praktijk in de stad, waar voornamelijk huisdieren komen, is anders dan de praktijk in een meer landelijk gebied. De dekking voor een zogenoemde “gezelschapsdierenarts” is dan ook anders dan die voor een veearts. De termen die hierbij worden gehanteerd verschillen overigens.

Een tweede belangrijke factor is de bedrijfsvorm waarin u opereert. Bent u een onafhankelijke dierenarts met eigen praktijk of bent u werkzaam in een dierenziekenhuis. Ook is het belangrijk om mee te nemen of u vooral in uw praktijk dieren ontvangt of dat u voornamelijk op locatie bent.

Wanneer u hier goed overzicht in heeft, is het tijd om de betreffende risico’s te inventariseren. Hoe waarschijnlijk is het dat een probleem optreedt en bent u zelf draagkrachtig genoeg om de schade te dragen.

Focus op uw vak, niet uw verzekering

Een verzekering heeft natuurlijk als doel om te voorkomen dat u voor onverwachte financiële problemen komt te staan. Maar minstens zo belangrijk is de rust die u ervaart wanneer zaken goed zijn geregeld. De juiste verzekering zorgt er niet alleen voor dat u niet voor verrassingen komt te staan maar helpt u ook bij het verkleinen van risico’s en steunt u wanneer er toch problemen optreden. Het is dan ook belangrijk om niet alleen naar de kosten van een BA-verzekering voor dierenartsen te kijken maar ook te kijken naar de baten.

Op welke manier steunt de verzekering u wanneer u een claim/conflict heeft?

Want u wilt vooral bezig zijn met uw vak, niet met het regelen van verzekeringszaken.

De juiste verzekering met advies van Raadsheeren

Het is niet moeilijk om alles in één keer volledig af te dekken. Alle mogelijke schade, breed afdekken is echter precies wat u niet wilt doen. Want hoe meer zaken u verzekert, hoe meer premie u betaalt. Het is daarom zaak om kritisch te kijken naar de risico’s die u loopt en vervolgens te kijken naar hoe u deze risico’s kunt verkleinen door bijvoorbeeld maatregelen te nemen.

Wanneer u eerst ervoor zorgt dat u zelf zoveel mogelijk risico’s vermijdt, dan kunt de overige risico’s verzekeren. Op die manier voorkomt u dat u te veel premie betaald.

Als onafhankelijk advieskantoor denken wij met u mee. Wij hebben ruime ervaring waardoor wij een goede inschatting kunnen maken voor uw persoonlijke situatie. Dit betekent dat u met ons advies de verzekering afsluit die wel al uw risico’s afdekt maar waarbij u niet te veel betaald.

Wij nodigen u uit voor een vrijblijvend adviesgesprek ter kennismaking!

Neem contact met ons op

Meer informatie? Wij helpen graag!

Wij staan altijd klaar om vragen te beantwoorden en te helpen. U kunt ons bereiken op: 030 – 225 74 55