Skip to main content

Als ondernemer een verbouwing financieren met overwaarde

Iedereen weet wel dat de huidige huizenmarkt volledig is losgeslagen. Met tientallen procenten prijsstijging per jaar, is het maar de vraag hoe de komende jaren er op woninggebied gaan uitzien.

Wanneer u als ondernemer in het verleden al een woning heeft gekocht, dan is de kans groot dat u inmiddels flinke overwaarde op uw woning heeft. Dit is geld dat u op papier wel heeft, maar waar u weinig mee kunt doen.

Helemaal wanneer u al tevreden bent met uw huis, want in dat geval is er ook geen reden om te verhuizen. Wat u dan wel kunt doen, is uw wooncomfort verhogen door te gaan verbouwen. Hiervoor kunt u uw overwaarde inzetten. U hoogt dan uw hypotheek een gedeelte op, om met dat geld uw woning te verbouwen. Met de huidige lage rentestanden, is de kans groot dat dit voor uw maandlasten niet eens zo veel zal uitmaken.

Omdat u ondernemer bent, zal een hypotheekverstrekker wel iets meer zekerheid willen hebben dan wanneer u werknemer zou zijn. Ondernemerschap blijft immers altijd een beetje spannend voor banken en andere geldverstrekkers. Omdat wij onze dienstverlening afgestemd hebben op ondernemers, hebben wij de ervaring en de contacten om een succesvolle aanpassing op uw hypotheek voor u te regelen.

Neem contact met ons op

Is het mogelijk om uw overwaarde in te zetten voor een verbouwing?

Bij het verstrekken van een lening zoals een hypotheek, kijkt de verstrekker altijd naar zekerheid. Ze willen vanzelfsprekend niet de kans lopen dat ze hun belegging kwijt zijn.

Hierbij kijken ze naar twee zaken:

  • Draagkracht: Is de hypotheeknemer in staat zijn maandelijkse verplichtingen te betalen.
  • Onderpand: Als ze een hypotheekbedrag verstrekken, staat hier een object tegenover dat voldoende waarde heeft om het bedrag eventueel op te kunnen brengen wanneer de hypotheeknemer zijn verplichtingen niet nakomt.
    Wanneer beide zaken op orde zijn, dan gaat de hypotheekverstrekker over tot het verstrekken van de hypotheek.

De waarde van het onderpand is hierbij vaak eenvoudig vast te stellen. Meestal wil de verstrekker een taxatie van de woning zien. Hierbij wordt dan niet alleen de huidige waarde meegenomen, maar ook de waarde die het pand na de verbouwing zal hebben. Dit laatste bedrag is dan de grondslag voor de hypotheek.

Aantonen van draagkracht als ondernemer

Het aantonen van het kunnen voldoen aan de maandelijkse verplichtingen als ondernemer, kan iets lastiger zijn dan voor een werknemer. Die laatste kan gewoon een loonstrookje met werkgeversverklaring inleveren op basis waarvan de hypotheekverstrekker kan zien dat er een relatief zekere bron van inkomsten is.

Dit is voor een ondernemer anders. Hierbij gaat de bank uit van de onzekerheid die bij het ondernemen hoort. Dit betekent dat de bank de jaarcijfers van de onderneming over twee of drie jaren zal willen zien. Op basis van deze cijfers kan de bank het maximale hypotheekbedrag dat zij u willen/mogen verstrekken berekenen. Dit gaat op voor zowel nieuwe aanvragen als voor aanpassingen voor bijvoorbeeld een verbouwing.

Hypotheek voor een ondernemer bij een door Corona gewijzigd inkomen

De bank kijkt dus naar de cijfers over een langere periode. Hierbij kan het zo zijn, dat u een tijdelijke dip heeft gezien door de corona pandemie. De dip zal de hypotheekverstrekker ook zien. Het is in dit geval dan ook van belang, dat we aannemelijk kunnen maken dat deze daling een incident was en dat de huidige en toekomstige prestaties van de onderneming weer op peil zullen zijn.

Door een realistische prognose te maken, kunt u aantonen dat de daling incidenteel was en dat er geen reden is om aan te nemen dat het inkomen in de toekomst weer zal dalen.

Wij zijn ervaren in het begeleiden van ondernemers bij dergelijk prognoses en andere onderdelen van de hypotheekaanvraag. Zeker nu de huizenprijzen vaak (flink) hoger zijn dan de hypotheken, verzorgen wij regelmatig aanpassingen van hypotheken voor bijvoorbeeld verbouwingen.

Bij de aanpassing kunnen we ook direct controleren of de voorwaarden van uw hypotheek nog aantrekkelijk voor u zijn of dat u misschien meer of minder wilt aflossen.

Een succesvolle hypotheekaanvraag met advies van Raadsheeren

Omdat wij een adviespraktijk zijn die gericht is op ondernemers, zijn onze adviseurs bekend met de specifieke uitdagingen en hebben zij een groot netwerk van relevante contacten.

Dit betekent dat wij ervoor kunnen zorgen dat u situatie zo goed als dit mogelijk is wordt gepresenteerd en dat deze ook aan de juiste personen wordt voorgelegd.

Onze ervaring en ons netwerk zijn er tot uw dienst. We komen graag met u in contact om vrijblijvend uw situatie door te nemen.

Neem contact met ons op

Altijd een goede maar scherpe dekking met Raadsheeren

Het is heel eenvoudig om overal een verzekering voor af te sluiten. Dit geeft een gevoel van veiligheid maar het kost u veel geld en het helpt u niet om aansprakelijkheid te voorkomen. Het dekt alleen de aansprakelijkheid af.
Om deze reden adviseren wij u altijd om eerst te kijken naar de processen binnen uw organisatie. Denk hierbij aan afspraken met medewerkers en cliënten. Zijn uw algemene voorwaarden op orde en weten al uw medewerkers hoe zijn zich in bepaalde situaties moeten gedragen?

Raadsheeren helpt u graag bij het nalopen van uw genomen preventie maatregelen. Want deze zorgen niet alleen voor minder risico maar ook nog eens voor een lagere premie.

Meer informatie? Wij helpen graag!

Wij staan altijd klaar om vragen te beantwoorden en te helpen. U kunt ons bereiken op: 030 – 225 74 55