Skip to main content

Als adviseur bij Raadsheeren kom ik dagelijks over de vloer bij gedreven ondernemers, werkzaam in allerlei branches en op de meest uiteenlopende plekken in Nederland. Veel van hen hebben hun zaken op orde wat preventie betreft. Desondanks valt het me regelmatig op dat ondernemers denken dat goed verzekerd zijn voldoende is om zich geen zorgen te maken over mogelijke schade. Toch is voorkómen van risico’s en schade minstens zo belangrijk.

Telkens wanneer ik een bedrijf bezoek, vraag ik aan de ondernemer of hij samen met mij een rondje wil lopen door het bedrijf. Onlangs voerde ik een controle uit in een afhaalpizzeria. Bij de entree stond een goedgekeurde brandblusser, en eveneens eentje in de keuken met frituurinrichting. De vetbrandblusser stond echter bij de deur en niet in de keuken – waar hij het hardst nodig is. We hebben de brandblussers daarom omgewisseld.

In een noodsituatie kan zo’n klein detail het verschil maken tussen minimale schade en een rampscenario. Ook weet de ondernemer nu dat de deksel van de frituurinrichting te allen tijde in de buurt moet liggen om vlammen te kunnen doven in het geval van brand in de frituur.

Klein en onschuldig

Dit soort situaties komt vaker voor dan je denkt. Pallets die de toegang tot brandslanghaspels blokkeren, verlichting die al tijden niet is schoongemaakt of afzuigroosters die verstopt zitten. Veel van deze zaken lijken op het eerste gezicht klein en onschuldig, maar ze kunnen grote gevolgen hebben als er iets misgaat.

Samen met de ondernemer van dit bedrijf heb ik de pallets verplaatst. Niet naar buiten tegen de gevel, maar naar een andere plaats in het bedrijfspand. Nu kan iedereen weer bij de brandslanghaspel.

Preventie is de sleutel tot veiligheid

In bijna alle gevallen gaat het niet om kwade opzet of nalatigheid. Ondernemers hebben het druk en sommige risico’s zijn gewoon niet altijd even zichtbaar. Het is een open deur, maar voorkomen is echt beter dan genezen. Door regelmatig je bedrijf kritisch te inspecteren, kun je veel ellende voorkomen. Dit geldt niet alleen voor materiële schade, maar ook voor de veiligheid van je medewerkers.

Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat vluchtwegen altijd vrij zijn, elektrische installaties tijdig worden gecontroleerd en brandblussers op de juiste plekken staan. Dit soort zaken kunnen een groot verschil maken in noodsituaties. Bovendien kan het uitvoeren van goede preventieve maatregelen de kans op schade en de daarbij horende kosten sterk verkleinen.

Ook onderweg kom ik regelmatig situaties tegen waarbij ik altijd maar hoop dat diegene ’s avonds weer heelhuids thuiskomt. Zo ook hierbij. Heeft de werkgever niet gefaciliteerd of is de werknemer eigenwijs?

Je verzekeringspolis aanvullen met preventie

Verzekeren is meer dan alleen een financiële back-up hebben voor als het misgaat. Het is net zo belangrijk om actief bezig te zijn met risicobeheer. Dit betekent dat we samen met jou kijken naar wat er mogelijk beter kan in jouw onderneming. Denk aan brandpreventie, maar ook aan het voorkomen van inbraak, vandalisme of waterschade.

Als experts in risicobeheer en verzekeringen helpen we je graag om niet alleen goed verzekerd te zijn, maar ook goed voorbereid. Een schadegeval wil je immers liever helemaal voorkomen. Door de juiste preventiemaatregelen te nemen, kun je niet alleen ongelukken en schade beperken, maar ook zorgen voor een veiliger werk- en leefomgeving.


Een van de meest onderschatte risico’s in de horeca: niet goed schoonmaken. De verlichting en de ruimte achter het rooster van de afzuiging zijn erg belangrijk, om maar te zwijgen van het rookkanaal.

Wil jij beter voorbereid zijn en risico’s binnen je bedrijf actief aanpakken? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een gesprek over de mogelijkheden om preventieve maatregelen te versterken.